Followers

Friday, December 31, 2010

~Menu Hujung Tahun~

Assalamualaikum....First of all aku nak wish selamat tahun baru kepada semua....Semoga kehadiran tahun baru ni jugak membawa sinar baru kepada kita semua....Amin...Lagi satu plak...Selamat Bercuti kepada semua rakyat Malaysia...Hari ni PM bagi cuti umum sempena kemenangan Skuad Harimau Malaya dalam AFF Suzuki Cup...Ape2 pun tahniah kepada skuad kebangsaan kerana telah mencipta sejarah memenangi piala tersebut buat kali pertama.....

Sempena cuti panjang ni n sempene jugak aku yang tak blh pg mane2 skrang nih....aku pun menghiburkan hati dengan wat kerja rumah...n hari nih...kebetulan tetibe plak tekak terase nak makan pajeri nenas ngan nasik minyak....teringat plak zaman dolu2..kalau kenduri kawen mesti makan nasik minyak ngan pajeri nenas...dan...ni la hasilnyer...

Ha....marbles tak??? yang lam mangkuk besar tu ayam masak merah, lam mangkuk putih tu plak acar timun n tu die...Pajeri nenas lam piring leper tuh....Eh..Mane plak nasik minyak aku nih....
huhuhuhu.....Yang ni package lengkap masakan hari ni yer 
Yum..Yum...Walaupun aku blh makan sepinggan jer...sebab perut rase senak...tp puas hati sangat...lebih-lebih lagi bile tgk En. Suami a.k.a Ajilan makan dengan selera dan bertambah.....Macam pelik je rase...mase awal2 pegnen ari tu..tekak ni tak de plak nak makan macam2...tp bile dah dekat nak smp bulan ni..asyik pikir pasal makan jer...hehehe....dah ramai tegur aku makin berisi....tp pedulik la....janji senang hati...hehehe..dok gitu?????








Monday, December 27, 2010

SENARAI HITAM PTPTN


Waaaaa....Isu sensetip nih...tp aku saje jer nak sharekan link untuk korang semak samada korang dah disenarai hitamkan belum untuk ke luar negara....So far Alhamdulillah nama aku tak tersenarai lagik...hehehehe....
Ok la...Klik kat gambo ni nati die pg link ke laman web PTPTN...Jangan lupe bismillah dulu yer ....Gud Luck...


huhuhuh...amacam geng...korang blh pg melancong lagi tak...??? hehehehe......

Lepas tu..korang blh check pulak korang tersenarai tak lam senarai peminjam yang masih belum membuat sebarang bayaran kepada PTPTN ...Ni link die.....

http://eform.ptptn.gov.my:8080/PortalXS/login.cfm

Okey...Okey..kalau korang tak puas ati lagi....link nih plak korang blh semak Penyata pinjaman korang...


Senang jer....just key in korang punye IC Number n PIN...PIN tu korang blh dapatkan dengan cara SMS : PTPTN NOPIN[JARAK]NOKP dan hantar ke 33199. Caj yang dikenakan bagi setiap SMS ialah sebanyak RM0.50. Perkhidmatan ini beroperasi 24 jam sehari....Senang kan....bile2 jer korang blh cek...Ok la..harap2 entry kali nih dapat membantu korang sumer yang ade pinjamana ngan PTPTN....sekarang nih PTPTN kuat ngempen lam tv suh kite bayor loan..huhuhuh...bayo jangan tak bayo....tata.....

Saturday, December 25, 2010

Kasih Ibu Sampai Ke Syurga

Hurm...Betul la kate orang....kasih ayah samapi ke mati..kasih ibu sampai ke Syurga...sebab tu syurga kita di bawah tapak kaki ibu......entry aku kali nih nak cite pasal mak kesayangan aku ni....sejak aku pregnen ni....die taking care of me 150%....hari2 die cal tanye kabo aku...memang die risau tul pasal kesihatan aku...lebih2 lagi lepas aku warded ari tu...kalau korang nak th....2nd time aku warded tu aku tak bg tahu pun die...sbb aku tak nak die risau...lagi pun kalau die tahu...kompom die suh orang anto die ke sini..tu la aku tak nak tu...tak nak susahkan die.....nasib baik warded 3 ari jer....

aku dapat MC 18 hari ari tu..aku balik Panching rehat kat sane....ari first day aku balik tu pun die dah panggilkan bidan untuk rasekan perut aku n betulkan position baby.....pas tu lagi...macam2 la yang mak buat...aku tak terpikir pun nak wat seme tu....ni kan br first time pregnen..mmg tak tahu mende satu langsung....mak buat minyak selusuh...masakkan aku kelapa untuk ambik serbuk die tu....aku pun tak th la....pastu mak rebuskan daun pokok ape ntah....semua tu mak kate untuk mudahkan aku bersalin nanti...hurm...time kasih mak...

Lepas tu plak...tak cukup ngan tu....mak beriye2 buatkan aku bengkung..padahal aku dah cakap....bengkung tu nanti aku beli jer...tp mak tetap nak buat jugakk..hurm..hasilnye....dapat due helai bengkung yang mak buat....hehehehe....sebenarnye aku pun tka th nakcari maner bengkung tu...lege rs hati bile mak dah siapkan....:)
 Ade lagi satu nih....dah siap buat bengkung ni....mak sibuk plak nak pg beli kain untuk buatkan bantal untuk baby...walaupun dah beli satu set sekali ngan tilam semua...mak tetap nak buat..mak kate yang beli tu panas...die tak pakai kekabu..nati lame2 pakai bantal tu jadik keras...Ya Rabbi....Terharu sungguh aku...so dapat la satu set lagi bantal untuk baby...mak siap buat kaler pink lagi...huhuhuhu....love u mak....
Tu la kan bile ingat balik waktu penah berkasar ngan mak dulu....menyesal jer rs....bile dah pregnen nih...baru la paham sket2 susahnya nak jadi ibu...susahnya nak besarkan anak2....naluri ibu tu mmg lain....kepada mereka yang muda2 lagi n tak kawen lagi or masih belum ade rezeki untuk mengandung....hargailah ibu anda...betul ni ...ni pengalaman aku sendiri....nati bile korang dah kawen....dah pregnen...baru korang paham...besarnye pengorbanan dan kesabaran seorang ibu dari bulan pertame mengandung...sampai la nak deliverkan kite sume...macam2 dugaan.....tp tetap sabar....samapi laa kite seme lahir n dah besar cam sekarang....dah jadi orang bergune ke tak kite nih?? dah boleh balas jase ke blm.....fikir-fikirkan la...Assalamualaikum......

~Simple Home Made Chichen Chop~

Taraaaaaa.....
  huhuhuhu....Walaupun kelmarin aku ngan jire dah pekene chiken chop n lamb chop kat kedai...tp smlm...semangat nak try buat sendiri kat umah tetap berkobar2.....setelah aku buat sedikit research kat internet n bertanyekan kepada mereka2 yang dah biase buat....ni la yang dapat aku zahirkan di atas pinggan....Mase untuk siapkan tak lame pun...lebih kurang lam 1/2 jam je.....yang cerewet sket nak buat sos lade hitam tu....sebab byk sgt bahan kene mix togeder geder....tp...hasilnya....BEST.....Coslow die pun sedap....
First try nih saje jer wat pakai daging ayam burger RAMLEE dulu....sbb takut tak menjadi...nati next time blh try daging ayam betul atau beef or lamb.....tp kalau daging lembu n kambing...daging tu kene perap dulu lebih kurang 5 jam ngan sos lade itam tu...baru la die sebati rasenye...itu kate chef yang ajar aku buat nih....ape2 thanks sume....
:)

Thursday, December 23, 2010

~Baru Keluar Wad~

Hahahaha...Masuk Wad lagi??? tu la soalan yang orang asyik tanye aku.....kelakar plak rase....3 ari lepas ade appointment ngan dokter pakar kat GH.....Ingatkan nak wat followup jer lps keluar ospital yang ari tu...br je  masuk bilik dokter pakar, lps die scan terus jer die panggil misi suh bawak wheel chair....hurm.....kene tahan lagi.....:(..Kali nih die terus hantar aku ke wad bersalin..bilik sorang jer.....keluarga pun tak blh masuk melawat....suami je blh masuk tu pun kene pakai pas....Wad HDU....ape die HDU tu pun aku tak th...tu la kisahnye...so 2 malam br ni aku menginap di bilik Hospital Sultan Ahmad Shah....td br discharge keluar...Alhamdulillah...harap lepas nih dah tak de masalah dah.....
InsyaAllah..Amin....

Sunday, December 19, 2010

~Our First Anniversary~

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah....tak de perkataan yang lebih baik untuk menggambarkan tanda kesyukuran aku dan Aziran sempena ulang tahun perkahwinan kami yang pertama ni....Hari ni 19 Disember 2010 genap setahun aku bergelar isteri kepada Mohd Aziran bin Mohammad dan hari ni juga merupakan hari lahir Aziran...So double prosperity la kitorang celebret ari ni...

Tapinye...tak pegi kemane jugak...hehehehe....sebenarnye plan asal kitorang sepatutnye dah ade kat Cameron Hoghlands sekarang ni...tapi dengan keadaan kesihatan aku yang tak mengizinkan nih...terpaksalah kami postpon kitorang punye rancangan...Lps tu plak,,,pagi tadi otw balik dari Kuantan ke Temerloh, Aziran bagi cadanganajak pg Genting...Pg kejap petang kang turun la...aku mule2 tu dah setuju...pastu sebelum smp Temerloh aku bagi cadangan ajak jire balik umah kat Temerloh dulu...tinggal barang2 yang penuh lam kete....berat plak kete nak bawak barang2 tu semule..sesampai je kat umah....aku nampak katil tu cam best sangat....ape lagi..naik atas katil terus tido....bile jire masuk tanye nak pg tidak....aku pun jawab...."Yam...kite pg minggu dpn la yerk...." hahahahaha....kesian aziran....tapi InsyaAllah...kalau keadaan kesihatan mengizinkan....ajak la pg mane..aku mesti follow punye....ni plak sempene hari jadi die....mesti aku pg....tp ari nih ..mmg tak larat...sori yer Yam....

Ape2 pun...walaupun plan nak pegi jejalan terpaksa ditunda...tetapi hadiah tetap ade....huhuhuhuh...ni part yang paling aku suke...Kami same2 bertukar2 hadiah...Fair n square...same rate...Aku dapat jam baru....jire pun dapat jam baru...Aku dapat Perfume baru..jire pun dapat perfume baru.....aku dapat baju baru...jire pun dapat baju baru jugak.....(tp tak aci....die dapat lagi byk)hehehehe.......tp tak pe la...sebab die kan plus ngan bestday....huhuhuhu...



Okeyla..dah byk melalut nih..tp tak pe la....bak kate "KELISA MUTIARA" - "Blog aku, suke ati aku la nak tulis ape" hehehehe....kawe suko ayat demo.....:) nak chow dah ni....tp sempena annivesary ni...Aku mendoakan yang terbaik untuk kami berdua...semoga hubungan kami bahagia hingga ke akhir hayat n dengan kehadiran family member yang baru nanti dapat menambahkan keserian dan kebahagian kepada kami.. InsyaAllah...N kepada Aziran...selamat hari lahir....semoga muarah rezeki n panjang umur...B Sayang Yam sangat2.....MMmuuaahhssss....:)

Sunday, December 12, 2010

~Makan, Makan dan Makan~

Hahahaha.....sukenye ati aku menulis entry kali nih....hehehehe..nak tau kenape....sebab aku berblog sambil menikmati makanan yang berlambak atas meja nihs...huhuhuhuhu...rezeki Allah....Kat tangan kanan nih ade donut yang jer siap di masak oleh kakak sulung aku....aku mmg suka gile donut yang die buat..sejak kecik lagi...donut die wat mmg sedap dan gebu...makan plak panas2 gini....perghhhh....marbeles......Sebelum donut nih sampai kat atas meja nih....kat tepi aku ni dah ade sepimggan karipap n temose panas import dari Peramu....Diserikan lagi dengan kehadiran keropok dan goreng pisang dari Tanjung Lumpur....Erk....Rezeki gajah agaknye arini.....Alhamdulillah.....

Mak kate makan je la kalau tekak rase nak makan...esk dah bersalin kene berpantang....susah dah nak makan...mendengar nasihat yang begitu bernas dari mak...aku pun ape lagi....hehehehe....Sebenarnye tak de ape pun nak  tulis nih...idea pun tak de....tp sebab tengah boring...Aziran tak de...Pg KL...Besok die ade kursus....malam esk la br balik...ni yang aku bukak laptop tak kire la atas meja makan pun....hehehehe....nak ilangkan boring....Tpnye line broadben kat panching alahai...sabau je la.....tp tahan la dari tk de langsung yerk.....okeyla...Chaow dulu....nak sambung menikmati donut nih....da......

Thursday, December 9, 2010

~Tabahkanlah Hati kami~

Assalamualaikum....hurm.....mungkin tuhan tengah nak uji aku ngan jire skrang ni.....Yang mampu dilakukan sekarang berdoa dan terus berdoa agar semuanya selamat....InsyaAllah...

Hari jumaat (3hb Disember) ari tu mulalah pengalaman yang mendebarkan lam hidup kami....pagi tu bangun tido aku dikejutkan bile ade bleed sket..Hati dah mule risau...sbab ni dah kali kedua...Fisrt jadi sebelum Raya Haji ari tu...Doc dah nasihat suh aku rest byk2....Tp tak sangke plak jadi cam ni...tgh ari tu...kitorang pg Klinik Mukmin kat Bandar Temerloh nih...menurut doc...kandungan tak de masalah....Uri pun berada di atas...Alhamdulillah...Lega sket aku dgr...tp doc ade pesan kalau pendarahan tak berhenti..aku kene terus pg Hospital Besar...dalam hati ni tak la terpikir smp cam tu...sbb ari tu sehari jer....lps tu dah tak de...

Tp lain plak citenye kali ni.....pagi Sabtu, darah turun lagi....aku pun cepat2 kejutkan jire...awal2 pagi lagi aku dah packing barang stand by kalau2 kene warded...mmg dah tak sedap hati betul....lps register jer kat GH aku pun mule bercerita ape yang terjadi....Misi terus suruh salin kain batik...katenye senang dokter nak cek...aku mmg dah takut gile mase tu.....pagi tu saje 3 orang dokter yang cek aku....2 kali dieorang scan kandungan.....pastu cek dunyutan jantung baby....aku mmg dah takut gile mase tu...sbb tgk diorang macam serius gile....pukul 9 kitorang smp Hospital, pukul 12 baru siap cek n dokter putuskan aku kene admitted....Jire yang tunggu kat luar pun misi yang bg th...aku dah kene tolak ngan kerusi roda,,,,diorang layan cam mmg aku tgh sakit kritikal....takut sangat aku rase....

Aku ditempatkan di Wad kenanga 3. Dalam bilik yang besar tu cume ade aku dan 3 orang lagi pesakit yang dah masuk lbh awal....lps sessi berkenalan br la th...yang diorang 3 orang tu pun ade prob ngan kandungan..that y aku di tempatkan kat situ..nasib baik la bilik tu mmg selese....luas dan bersih....Bilik air pun hanya untuk kami berempat sahaja...siap ade air panas....Adik sebelah katil aku tu, dah masuk wad 2 minggu...die pun bleeding jugak...katenye dokter suh die duk kat wad lagi 2 minggu....aku pun dah start risau...takkan aku pun kene duk hospital selama sebulan.....???Owh...tidak...

Tepat jam 1.45 tgh hari....misi datang kat katil aku....katenye aku kene ambil suntikkan untuk kuatkan paru-paru bayi in case kalau aku lahirkan baby tak cukup bulan...aku wajib kene ambik suntikan tu....sebelum cucuk misi dah bagi tahu...kene ambik suntikan tu 2 kali n suntikan ni sakit....Mmg misi tu tak tipu...Untuk hilangkan rase sakit tu injection tu aku ambik mase hampir setengah jam...mmg bise gile suntikkan tu....berjurai air mate nih menahan sakit.....nasib baik mase tu jire masih ade kat sisi....waktu melawat belum habis lagi...lps kul 2 jire dah kene kuar...sbb wad tu tak blh tunggu....doc n misi kene datang cek progress pesakit selalu...so dieorang tak nak ade ahli keluarga tunggu.....

Lps jire balik aku cube lelapkan mate...tp mmg tak blh...hati ni tak tenteram jer rase....cube call jire....upenye jire kene ujan mase balik tadi....die pun dah kene selsema n demam...alahai..kesihannye...nak kene jage aku lagi...die plak demam...walaupun demam...pukul 5 jire muncul kat ospital dengan barang2 yang aku pesan die bawak.... Time kasih yam.....

Petang tu misi cume bagi aku makan ubat....tak de dokter lagi yang datang tgk aku....bile aku tanye misi bile aku blh kuar...diorang kate....dokter pakar akan putuskan nanti....esk baru blh jumpe dokter pakar...hari ni aku kene jalani rawatan n makan ubat je dulu....

Malam tu...pukul 9 aku dah rase ngantuk gile sbb misi bagi aku makan ubat batuk n antibiotik....tepat jam 12 malam aku tersedar.....perut rase lapor...so aku bangun buat air n makan biskut oreo kegemaranku....lps tu mate dah tak blh lelap...get redi untuk dapat satu lagi suntikan...misi kate kul 1.45 pagi....sbb 2nd injection kene ambil lps 12 jam suntikan pertama....cube call aziran,,,upanya die dah tido selok sbb makan ubat selsema....tak pe la...tak nak ganggu die...biarlah die tido....esk pagi2 nak datang tgk aku plak....tp yang peliknye...bile jire tak de...aku jd kuat untuk ambil suntikkan tu....setitik pun air mate aku tak keluar walaupun sakitnye tuhan saje yang tahu...adakah aku akan jadi mengade2 kalo ade jire disisi?? huhuuhuu...entahlah.....

Lps kesan injection tu hilang sekitar jam 3 pagi baru la aku dapat lelap....tapi tak lame...tepat jam 4 pagi misi kejut lagi sekali....kali ni kene makan ubat plak....pukul 5.30 pagi br la dokter masuk cek keadaan aku...muda lagi dokter tu,,,,kumain panjang lagi die tulis karangan pasal aku dlaam file laporan die....die cek penafasan aku....cek nadi....cek mate....mcm2 la....pastu tibe2 die berlari keluar panggil sorang lagi dokter..kali nih dokter cine....mungkin die nak sahkan ape yang die tulis tu betul....

Kesimpulannya aku mmg tak cukup tido mlm tu....lps siap2 mandi lam pukul 9, aru lah dokter pakar masuk,...dokter tu garang gile...abih buku merah aku aku die cek satu persatu...ape yang mengjutkan aku ...die kate dokter kat klinik kesihatan yang aku selalu tu salah kire due date aku..kandungan aku sebenarnya br 6 bln 2 minggu bkn 7 bln 1 minggu yang mcm klinik kesihatan kire...mase tu jugak die suh misi bwk aku pg bilik scan...die nak lagi....

Lps je die scan n berbincang dlm bahase doc dgn doc2 yang lain br la die bagi th aku ape keputusannya....Mase tu nak rebah je aku rase...nasib baik aku tgh baring lagi...Doc kate kandungan aku lemah...n berisiko....Ya Allah..Tabahkan lah hati hamba mu ini...Mase tu aku dah tak dengar mende lain yang doc ckp...aku nak cepat je keluar dari bilik tu...aku mmg nak nangis sgt dah mase tu....aku keluar je dari bilik tu ade sorang ketua misi tu follow aku...n pastikan aku smp kat bilik....sambil tu die nasihatkan aku byk bersabar n jgn sedih sgt..nanti emosi ganggu baby....aku angguk je la....smp kat bilik perkara pertama aku wat ialah anto msg kat jire smbl menangis...jire call pun aku tak leh nak angkat dah sbb sibuk menagis...hmmmm....tuhan je tahu perasaan aku mase tu....

Dipendekkan cerita...sekarang ni aku tgh bercuti...Doc bagi Mc 18 hari kat aku...21hb nanti ken datang jumpe die....katenye aku kene rehat cukup untuk pastikan baby selamat...tu je the only way yang blh die wat..sbb tak de rawatan yang blh die bg untuk aku....InsyaAllah aku akan berehat betul n akan jaga kandungan ni betul2 lps nih.....Harap semuanya akan selamat....Amin.....

Wednesday, December 1, 2010

~sELSEma Vs SesoRanG~

Hackchummmmm.....!!!!!Virus selsema telah melanda Pejabat kami.....Hampir semua staff aku kene selsema ngan batuk....ngan aku sekali pun tidak terkecuali....Jadi sesuailah namenya :se"seme" bukan se"sorang" aku jer yang kene jangkitan ni....Huhuhuhu....Aku start rs lain macam lps Program ari tu...ari Ahad tu dah start batuk...mase tu seseme tak de lagi....pastu masuk ari Isnin....nak pedih2 idung....kemudian keadaan menjadi makin parah....


Sehinggalah hari nih...aku tak blh berenggang ngan tisu.....Tong sampah kat bilik aku pun dah penuh ngan tisu smp mak cik cleaner datang tanye..."Puan nak tambah tisu lagi..???" hahahahaha.....Perli nampak makcik....Hari nih tengah berkira-kira nak ambik cuti rehat la....nak rehat sket..Tp kalau ingat pasal kerje...mcm tak blh nak cuti plak...Ujung tahun ni...Paham2 je la....SKT la ....Audit la nak masuk....Laporan Tahunan La....TP InsyaAllah aku blh handle kot..huhuhhuh...(konfiden la konon)......Minggu dpn ade app ngan Doc pakar plak...Risau jugak...Doakan yang terbaek untuk saya n baby yer......

Tuesday, November 30, 2010

~Moh Ke Perpustakaan 3- Hari Kedua~


Alhamdulillah.....Selesai sudah semua.......Fuhhhhh.....mmg blh menarik nafas lega...Alhamdulillah majlis berjalan lancar...Dato Saifuddin Bin Abdullah pun dapat datang....siap datang ngan wife die lagi....Datin Norli....Terima Kasih dato sebab sudi hadir merasmikan program nih.....Wakil PPAP plak En. Nizam yang datang. Hajah tak dapat datang....

Kalau ikutkan penat mmg penat...tp rase berbaloi sangat ....sebab program Sukses....Alhamdulillah....Tp yang paling suprise sebab banyak sangat reporter yang datang.....Dari Tv 3 dan RTM pun ade.....Lps majlis abih Dato ade wat sidang media...so as Tuan Rumah aku di panggil duduk sebelah Dato' sepajang PRess Confrence berlangsung...Hhuhuhuh....cam ntah ape2 jer rs....


Ape2 pun aku ucapankan jutaan terima kasih kepada semua yang terlibat lam program ni.....tak kire la diorang terlibat secara langsung ke tak ke...aku still nak ucapkan terima kasih......Byk jugak gambo sekitar majlis..Ni la antarenye....

~Amin...Majlis berjalan lancar~


~Budak nih dapat telefon mahal~

~Cabutan Bertuah~


~Muke Selenge Giler~


~Proses memilih Pemenang~

Okeyh la...chow dulu,,,nak sambung keje....hehehehe....Assalamualaikum....

Sunday, November 28, 2010

~Kebuluq di Tengah Malam~

Hurm...First Time Ever...aku bangun tgh malam semate mate nak makan biskut ngan air susu panas....Tp tu la yang terjadi malam tadi...Hikhikhik....Padan muke aziran...ngan die sekali aku kejut suruh teman n tolong buatkan air susu untuk aku....Hahahaha.....

Tengok Jam pukul 3.14 pqgi...tp mmg tak blh tahan...perut rasa lapar gile ...mmg kene bangun jugak....baby pun duk menendang jer...kecian baby.....Aziran pun ade cakap...dari td lagi die rs baby duk gerak2.....So makan je la ape yang ade.....yang paling jelas sekali nampak nye ade biskut oat atas meje...yang tu la aku cicah ngan air susu...Br la lege rs....so jawabnye...start ari nih..kene standby byk sket la makanan kat umah.....makanan yang blh makan terus.....kalo tak naye....

Friday, November 26, 2010

~Moh Ke Perpustakaan 3- Hari Pertama~

Alhamdulillah.....Seperti yang dirancang....hari ni bermulalah Program Moh Ke Perpustakaan 3...Seawal 7.45 lagi kerja pemasangan booth pameran dan jualan mula dilakukan...Kaunter paling awal sekali dibuka ialah kaunter pemeriksaan kesihatan dari Hospital Sultan Ahmad Shah...Ambik kau....30 orang staff sekali diorang bawak...aku pun ambik kesempatan pg cek tekanan darah n tahap gula lam darah...saje jer...padahal tiap2 bulan pun cek mase monthly check up....
Bagi acara pertandingan pulak, 2 acara dijalankan hari ni...sebelah pagi tadi ade pertandingan Khaligrafi khat...Manakala pada sebelah petang plak acara pertandingan mewarna....untuk mewarna ni kitorang target ade lam 90 orang peserta je...tp yang datang tadi....122 orang....hmmm....nasib baik semuanya under control....Fuh,....setakat nih puas ati jugak la ngan komintmen dari staff2 aku.....kire berjayala menjalankan tugas seperti yang diarahkan....time kasih sumer....Oh yer...pasal kaunter jualan ngan pameran tadi sebenarnye banyak lagi kaunter lain yg dibuka...antaranya kaunter derma darah, kaunter Celcom, Kaunter SPR, kaunter Bank Islam, Kaunter Etiqa n ade lagi la...Hmmm....sebut pasal kaunter SPR....kepada kawan-kawan yang bertugas same ngan aku mase PRU ke-12 aritu,,,kite automatik ditukarkan kembai kepada pengundi biase...ari tu kan kite mengundi pos...jadi lps ni lam PRU ke 13 kalau kite dah tak bertugas, kite boleh je terus mengundi kat dun kite masing3.....

Sebenarnya aku cite panjang-panjang sebab aku nak bagi tau yg perjalanan program ari ni berjalan ngan baik...mmg la pada awalnye ade la sket3 masalah kecik,,,tp semuanya boleh diselesaikan.....Alhamdulillah...terima kasih atas kerjasama semua....Esok kite sambung cite pasal hari Final n Majlis Penutupan plak yer....Wish me luck...Hopefully ape yang dirancang untuk majlis esk akan berjalan lancar...InsyaAllah.....

Wednesday, November 24, 2010

~Melayan Tv dan Broadben Yg Laju~

 Huhuhuu......jangan tak tau...dah 3 hari berturut-turut broadband Celcom nih laju giler.....mmg cam tak percaye la....siap blh tgk You Tube tanpe gangguan...kalau sebelum ni...Jangankan kate nak bukak You Tube...nak bukak gambo tube motor pun smp setengah jam....kire ade improvement la dr Celcom..Harap2 berkekalan la yerk...

Sebenarnye nih duk tgh boring...tak tau nak wat ape....duk kat umah lps balik keje td...duk sorang2....aziran ade kursus kat Kuantan....2 hari....ni tgh on the way balik la ...sian plak die...aku pakse die suh berulang dari sini...padahal boleh sgt je kalo die tido kat kontan....die abih kelas kul 5 tadi.....jap lagi smp la kot...Sambil2 melayan broadben nih....duk tgh tgk Malaysia dapat emas ke-8 lam Asian Game....Melalui acara Karate....TAHNIAH... So lagi satu je la target Emas Malaysia yang tak dapat lagi.....Kan bagus kalau Lee Chong Wei boleh menang ari tu....Tp ape kan daye....bile bertemu je Lin Dan, terus die jadi tak "DAN" nak ambik shuttle...hmmm....tp ape2 pun die dah cube yang terbaik....Tp mungkin skuad Hoki kite boleh bagi emas kot....InsyaAllah...kite tunggu je la ari Esok kul 5.00 petang..Lagi satu mungkin Squash pun boleh bagi Emas jugak untuk acara berkumpulan....

Okey la..nak chow dulu....Jap lagi aziran nak sampai dah.... Da.....:)

Monday, November 22, 2010

~Minggu Yang Mencabar~

Wah...lame sungguh tak menulis dan merepek di sini....hmmmm..hari ni 2nd day masuk opis...mcm2 cerita n laporan yang aku terima.....Ya Allah... Tabahkan la hati untuk menempuh dan menangani masalah yang datang...Kalau orang tengok mmg nampak mcm relax jer kerje aku ni....Ketua Perpustakaan Daerah....Tp hakikatnya...hanya aku yang th....hmmm.....

Pagi semalam sebelum masuk opis pg klinik dulu.....ade app ngan dokter....repeat scan....3 jam menunggu turn nak masuk bilik doc....dah naik lenguh pinggang aku duduk....dah la tu..masuk jumpe doc kejap....doc kate aku kene refer ke GH....kene masuk ward....tp die nak bincang ngna doc pakar dulu....seram sejuk badan aku dengar....tak tahu la ape masalahnye...bile aku tanye die kate nak bincang ngan specialist dulu....adoi....

Dengan air mate yang memang dah meleleh aku pun bagi tahu aziran yang sabar menunggu kat luar (dengan muke boringnye) hehehehe....mmg suspen la rs...dah la aku br je smp dr Kelantan malam Isnin tu..penat pun tak ilang lagi.....risau la sebab sebelum balik raye tu doc dah kate not advisable la aku travel jauh dalam keaadaan sekarang....Tp...tak adil plak bg jire kalo balik raye umah aku je...so aku pun balik jugak la ikut die....sekali jadi cam nih...Yang mampu aku buat skrang berdoa je la agar baby selamat n tak de ape2 mende buruk berlaku...

Alhamdulillah petang semalam misi call kate tak perlu masuk ward tp aku kene pg jumpe docter pakar...nati dokter akan bagi tahu masalah ape.

Hari ni dan sekarang ni aku ade kat opis menyiapkan kerje2 yang bertambun nih....minggu nih program besar akan berlangsung di Library...Moh Ke Perpustakaan 3....Hari Jumaat sampai Sabtu...Kalo tak de ape2 program lain insyaAllah Dato'Saifuddin Bin Abdullah , Timbalan Menteri Pengajian Tinggi akan datang rasmi program tu nanti....Aku harap program ni akan berjalan lancar dantak de ape2 masalah...aku dah curahkan segala kemahiran dan keupayaan aku habis2 untuk program nih....besyukur jugak dulu mase kat SUK aku byk jugak handle program2 Integriti...so sekarang bile kene plan and work up sendiri program tak de la rase kekok sangat...

Ok la ....doakan yan terbaik untuk saye yer..semoga minggu ni dapat ditempuh dengan jayanya dan dijauhkan dari sebarang masalah...InsyaAllah.....

Tuesday, November 9, 2010

~monthly Checkup~

Hari ni pg routine chechup untuk kali ke-6.....Alhamdulillah setakat ni my hensem n lovely hasben tak failed lagi untuk temankan aku pg klinik.....hehehehe...Padan Muke die....
Hari ni tak macam 2-3 bulan lepas...aku ade problem sket ngan urine....doctor kate urine aku ade infected sket....so kene banyak minum air masak n air barli...so start dari ari tu...ade stock barli kat umah..time rajin aku rebus la barli tu bawak bekal pg keje.....nasib baik la barli tu boleh di kategorikan sedap jugak..so tak de masalah untuk habiskan satu botol Tupperware tu sehari....

Pade korang yang ade masalah jugak cam aku....minum la air barli nih...mmg berkesan...resultnye...ari nih doctor kate urine aku dah tak de masalah....cume jangan miss makan vitamin yang die bagi....tu la yg tak sedap nye...aku nih mmg jenis culas makan ubat....kejap makan...kejap miss....tak suke la...ade 4 jenis yang kene telan...seme rase lain2....eeeee....

After aidiladha nih ade skali lagi app....nak scan....huhuhuhu.....aku dah tak sabo.....mane la th kalo nampak jantina...tp nye tetibe smlm en. aziran ajak pg scan....die kate tetibe rase nak th plak....rs cam nak picit jer idung die yang beso tu...kejap nak pg scan...kejap tak nak....

Aku plak tak kisah la...yang penting baby sht.....tu je yang aku risau.....arap2 tak de masalah ape2 mase lahir nanti...takut jugak...sbb skrang nih tiap2 malam nyamuk kacau aku tido....so nak tak nak kene pasang ubat nyamuk...orang kate kalau pasang ubat nyamuk..nanti baby blh kena jaundice (demam kuning) ....Adoi...ni la orang kate....luah mati mak....telan mati bapak..kalau aku tak pasang ubat nyamuk...kompom2 aku tak leh tido....ni pun mate stim semacam je due tige ari nih...tak cukup tido.....sbb kalau dah kritikal sgt br aku suh jire pasang ubat nyamuk...lps tu baru la blh tido...

Baby jgn marah kat mama ek....mama tak leh tido kalo nyamuk asyik menyanyi kat tepi telinge....tu belum lagi diiringi dengan petikan gitar abah.....heheheheh.......

Tuesday, November 2, 2010

~Melaram Dengan Baju Mengandung~

:) 



Bulan ni dah masuk 6 bulan pun usia kandungan...Alhamdulillah....baby pun dah makin kuat menendang....tiap kali abah die tgk bola...lagi kuat rase die menendang...nanti lahir abah dah janji nak belikan bola ek.....nanti "adik" tuntut janji tau.....

Bile dah masuk 6 bulan ni...Perut pun semakin membesar....baju kurung dah kurang sesuai di gayakan...Jadinya pregnant dress la menjadi mainan kat kepale skrang ni....selain barang baby....baju pegnen la yang aku terbayang2 kat mate...

First time pakai, rase kekok jugak....dekat sepuluh kali tanye aziran...OK tak nampak dengan baju pegnen nih.....Hahahaha.....kat umah mmg aziran la image consultant aku...kalo die kate tak ok....hmmm....mmg aku tak de mood terus nak pakai baju tu....tp naseb baik la baju pegnen yang dibeli ni menepati pilihan hati...hehehehe.....Pakai pun selese....bila dah pakai sekali....terus rase nak tambah banyak lagi koleksi baju untuk mak buyung ni...hehehe....bolehkan yam.....



Wednesday, October 27, 2010

~Owh......Aku Eksiden Lagi~

Waaaaa.....mmg betul la orang kate malang tak berbau...tapi aku pun naik heran ngan pelik la...macam mane aku blh tak nampak budak tu tadi......aku sedar2 nampak motor budak tu dah jatuh seakli ngan motor2 die....hurm....kesian jugak kat budak tu..dah la tgh ujan mase tu....tp kesian gak kat aku....melayang duit tak pasal2....bumper kete pun kene ejas balik.....motor budak tu pun die mintak claim....adoiyai.....

Kirenye ni la kali kedue aku eksiden....yang first dulu cine langgar blakang kete mase kat trapik light....ni plak aku yg langgar orang....tp nasib baik la due-due tak teruk...n aku tak de cedera ape2....Syukur....harap2 mintak simpang la jadi lagi lepas nih....

Berbalik pade kejadian pagi tadi...aku smp sekarang masih berfikir....mcm mane aku blh tak nampak budak tu...sedangkan die kate die dah berhenti lame kat simpang tu....nak kate sebab ujan..mase tu tak de la lebat sangat ujan....nak kate aku tgh mengoya.....rasenye tak....huhuhuhuhu....entah la...mende dah nak jadi.....mungkin ade la hikmahnye tu...ataupun Allah tgh nak uji aku kot....nasib baek la sebelum pg keje tu aku tgk Rancangan Tanya Ustaz n tajuk perbincangan die musibah dan dugaan.... Ustaz tu kate Allah mungkin turunkan musibah pada kita...tp kalo kite sabar menghadapinya....mungkin ada ganjaran yang lebih baik...InsyaAllah..

Sekarang ni kete aku  ade plaster kat bumper....cam orang injured....hehehe...comel plak tgk....tp kesian die......:(....okeyh...lps ni aku janji bawak die elok2.....InsyaAllah....

Tuesday, October 19, 2010

~Mommy and Daddy Love U~


ni la baju comei....

Hureyyy....baru first time beli barang online...oder ngan Cmah stokin yang kiut miut ngan baju baby....first try ni tak berani nak beli banyak2...sbb takut bile sampai nanti tak berkenan di hati plak...Biase la...kadang2 lam gambo lain..tgk live lain...Tp alhamdulillah...yang ni mmg berkenan....comei...tp stokin tu nampak cam beso sket...tp tak pe la....nanti baby dah besar sket pun blh pakai lagi...


Yang ni plak stokin comei..

Lps nih blh la nak sebey lagi kat page2 lain yang jual barang baby.....hehehehe....(boleh ker yam???)..Tpnye jadi payah sket sebab kene pilih kaler2 yg unisex....kan tak th lagi baby boi ke baby gurl....tak nak pg scan...nati tak suprise.....sekarang nih dah siap pick 2 name....satu gurl...satu boi..ayah die dah pilih name untuk baby lelaki....ade 3 name.....tp tak blh publish lagi....hehehehe....

Friday, October 15, 2010

~Bajet 2011- antara keciwa dan gumbira~

      Bile sebut pasal bajet nih....sebenarnye sajak 2 3 minggu lps lagi aku dah excited....mmg tak sabo la tunggu pengumuman-pengumuman yang bombastik....tapinye...ari ni...lps Najib buat pembentangan td...boleh katekan harapan hanya tinggal harapan je la.....huhuhuhu...

    Sebenarnye sebelum nih banyak sangat dengan spekulasi-spekulasi yang sungguh sedap untuk dijadikan halwa telinge....antarenye...Aku dengan gaji kakitangan Awam akan dinaikkan....tp td Dato' Najib cume umum gaji Pak Gard ngan pengerusi JKKK je naik..tp ade la lagi jawatan lain yg naik jugak...tp seme tak de kene mengena ngan aku.....

     Pastu yang paling aku tunggu sebenarnye Dato' Seri umumkan Bonus tahun  ni 2 bln gaji....sbb tu yg Cuepac mintak....paling tidak pun dapat la sebulan gaji...tahun lepas dah la tak dapat....tp yang dapatnye cumelah duit saguhati... RM 500.00....tp bersyukur la...ade la jugak...alhamdulillah......Mintak2 tahun depan ade la BONUS yer Dato' Seri....

    Tpkan dalam banyak2 yang dibentangkan tadi...satu je yang betul buat aku suke hati....hehehehe..tahun depan aku blh coti 3 bln...sebab diorang bagi option blh buat pilihan untuk cuti bersalin sehingga 90 hari...Cumenye cuti ni kaveat untuk tempoh 300 hari sepanjang perkhidmatan...Maknenye kalo ambik anak first smp ketige 90 hari....anak keempat tu blh ambik 30 hari je la.....huhuhu.....mcm yang jire tanye tadi...nak beranak 4 kali ker??? hehehehe.....

    Oklah...ape2 time kasih la kepada seme yang terlibat ngan bajet ni....mmg untuk tranformasi rakyat....lps nih ramai la yang selame ni tak pakai minyak wangi...blh beli minyak wangi yang mahal2 yer...duti import dah dihapuskan 10%......Tok batin pun dah gaji 800.......blh pakai kemeje POLO la tok batin pas nih.....hehehehe....Pada kaki soping tu...selamat bersoping.....harap2 duit yang anda soping tu sikit sebanyak blh menjana ekonomi negara....

   Kepada kakitangan awam macam aku nih....bergumbiralah sebab PTK dah dimansuhkan...tp tak tahu la plak die nak ganti ngan ape...harap2 jgn lagi susah dah la...dah la tak de kenaikan gaji.....nak naik gaji pakai pekse pun susah nak dapat..dah macam mane????

   Okeyla...banyak dah membebel nih..esk...beli paper bace paper... kite tahu lebih lanjut...time kasih.....

Monday, October 11, 2010

~Road to Moto GP Sepang 2010~

                                                           ~Tarikh : 09 & 10.10.2010
~Hari : Sabtu & Ahad~
~Tempat : KLCC &Sepang~


~tiket Grandstand~

huhuhu....walaupun hari datang opis dengan sakit2 badan...tp tetap hepi....bak kate Jire....ni Event yang paling puas ati penah die pegi...sebabnyer Rossi die menang n sekaligus blh tgk Lorenzo celebret World Champion die kat Sepang.....
Malam td kul 12.30 pagi baru smp umah....nak patah rase pinggang aku.....ape pun malas cite panjang...layan je la gambo2 nih....zAssss.......

2010 MotoGP World Champion (Jorge Lorenzo)




hehehe...yang ni gambo ngan Motor Lorenzo.....No.99...
Yang belakang tu Mat Chah...nak enterprem... 
Ni Plak Motor Rossi (Idola Jire)....Bangge jer tengok ade tulisan Bahasa Melayu 
kat Motor tu " Semakin Di Depan"
Mr. Suami dengan baju Rossi nyerrrr.....
Mr. Aziran ngan Mat Chah yang Frust bile Cassey Stoner
Jatuh di awal perlumbaan



Saturday, October 9, 2010

~Bersangka Baik Sesama Insan~

Perasaan hasad,dengki, ujub dan riyak adalah perasaan kotor yang ada di dalam hati
manusia kecuali Rasulullah SAW yang telah dicuci hatinya semasa peristiwa Israk
dan Mikraj.

Berikut adalah tips dari Syeikh Abdulkadir Al Jailani untuk sentiasa bersangka
baik sesama insan. 
 
Jika engkau bertemu dengan seseorang, maka yakinilah bahawa dia lebih baik darimu.
Ucapkan dalam hatimu :
"Mungkin kedudukannya di sisi Allah jauh lebih baik dan lebih tinggi dariku".

Jika bertemu anak kecil, maka ucapkanlah (dalam hatimu) :
"Anak ini belum bermaksiat kepada Allah, sedangkan diriku telah banyak bermaksiat
kepadaNya. Tentu anak ini jauh lebih baik dariku"..

Jika bertemu orang tua, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Dia telah beribadah kepada Allah jauh lebih lama dariku, tentu dia lebih baik
dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang berilmu, maka ucapkanlah (dalam hatimu):
"Orang ini memperoleh kurnia yang tidak akan kuperolehi, mencapai kedudukan yang
tidak akan pernah kucapai, mengetahui apa yang tidak kuketahui dan dia mengamalkan
ilmunya, tentu dia lebih baik dariku."

Jika bertemu dengan seorang yang bodoh, maka katakanlah (dalam hatimu) :
"Orang ini bermaksiat kepada Allah kerana dia bodoh (tidak tahu), sedangkan aku
bermaksiat kepadaNya padahal aku mengetahui akibatnya.
Dan aku tidak tahu bagaimana akhir umurku dan umurnya kelak. Dia tentu lebih baik
dariku."

Jika bertemu dengan orang kafir, maka katakanlah (dalam hatimu) : "Aku tidak tahu bagaimana keadaannya kelak, mungkin di akhir usianya dia memeluk Islam dan beramal soleh. Dan mungkin boleh jadi di akhir usia diriku kufur dan berbuat buruk.

Thursday, October 7, 2010

~Senarai Keperluan Bayi Baru Lahir~

Huhuhu...yang ni list dari Baby Home yang kite dapat ari tu...so saje la nak share....for new mummy to be boleh la buat rujukan sikit2...kalau ade lagi yang kite tak senaraikan...tolong bagi tau ek....


~Yang ni keperluan Asas Yang Perlu Ada~

1. Baju Baby (10)                                    
2. Sarung Tangan dan Kaki   (8)        
3. Bedung (6)                                   
4. Minyak Yu Yee  (2)                     
5. Botol Susu (2)                                  
6. Tuala Baby (4)                                
7. Selimut Baby   (2)                           
8.Wet Tissue (3)                                 
9.Pembersih Hidung (1)                    
10. Cotton Bud  (2)                              
11. Sikat & Berus  (1)                        
12.Berus Botol Susu  (1)                      
13. Beg Ibu (utk letak barang baby) (1)
14. Towel Muka (2)                               
15. Set Mandian  (2)                              
16.  Barut (6)                                          
17. Breast Pump (Optional)   (1)           
18. Breast Pad  (1)                                
19.Safety Pin (2)                                    
20.Cotton Wool  (1)                                
21. Maternity Pad (untuk mummy)  (2) 
22.Bantal & Tilam   (1)                          
23. Kelambu Baby  (1)                           
24. Tempat mandi (Besin)  ( 1)            
25. Lampin (2) 
26. Plastik alas tukar lampin (1)
27. Bedak Baby (2)                                      

~Yang Ni Senarai Barang-Barang tambahan~

1. Baby Playpen/Baby Cot
2. Baby Carrier
3. Stroller 
4. Baby Car Seat 
5. Buaian
6. Sabun Basuh untuk baju Bayi


Barang-barang lain tu ikut la nak beli ape untuk baby..kalau ade budget lebih..blh beli lebih...tp rancang betul-betul..Jangan sampai membazir plak nanti...hehehehe...daaa.......
 

 


Wednesday, October 6, 2010

~Soping Barang Baby,....;)~

huhuuuuhuhu...seronok....cam tak percaye....kejap jer kandungan dah masu 5 bln...ramai yang kete peyot tak nampak sgt lagi...tp selere dah makin bertambah....alhamdulillah...weekend br ni pg soping barang baby ngan jire...sonok sgt....tgk jire pun excited pilih baju baby....mule2 tu aku dah survey kat baby home...die siap bagi list barang keperluan yang wajib ade for new born baby...so aku pun ikut la list tu..tp ade lagik rsnye barang yang die tak listkan....

Hurmm....ni la gambo yang sempat diambil sepanjang aktiviti "menyoping" kitorang ari tu....



huhuhuh...baju oyen ni aziran yang pilih....sesuai ngan sarung tangan...
pandai jugak laki aku pilih baju baby......



Mase soping nih tak tahu baby boi ker baby gurl...so kene la pilih baju kaler plain jer....hikhik...tp aku selit jugak kaler pink bile jire tak sedar...sedar sedar pun bile dah bayo...hehehehe...




haaa...ni la number one lam wish list aku....dulu sebelum pegnen lagi aku dah berangan..kalo ade baby..nak belikan baju ade lady bird kat die....huhuuu...skrg dah dapat...InsyaAllah..baju ni akan jadi baju first baby pakai bile die tgk dunia nanti......:)






 TAraaa...ni la die antare barang yang dibeli....ni kelengkapan basic yang perlu ade...
tp masih byk lagi yang tak dapat beli...sebab tak berkenan di hati.....InsyaAllah..nati akan lengkap semuanya tak lama lagi...betul tak Yam???





hehehe...ni la baju yang aziran pilih........

Kalo ikut bacaan kite kat internet n nasihat member2 diorang kate atleast kene ade 20 pasang baby untuk new born...kalau beli banyak2 takut membazir sbb baby cepat membesar...betul ker?? korang dulu beli berape helai la untuk sambut baby ?? Pas tu ape ek barang yang mesti ade ade ?? takut2 la dalam list koi ni ade yang tercicir......



Thursday, September 30, 2010

~Sana Sini Raya~

Hyeiii....

Ari ni Coti..KOnon2 nak stady untuk pekse Undang-Undang minggu dpn...Tpnyerr....hehehe....Mood stadi tak datang lagii la...die kate lewat sket skot...kalo tak jd ari ni...esk die datang (hikhikhik)....ari ni ade kat Panching...Semalam balik sebab ade meeting kat kontan...pagi tu sempat lagi menyibuk kat majlis hari raye yg block C buat kat SUK...gRand gitu..siap ade canopy...Jeles tu...

Meh nAk share gAMbo-gambo sekitar majlis hari Raye...
Yang ni MAjlis Hari rayE kat Block C, SUK....



ha engkau...siap ngan kanopi...makanan pom byk giler
(abaikan fahmi yg tgh garu ketiak tu...hehehe)




Ni plak gambo aku ngan jejake2 tak macho blok C (hahahaha) tp tetap jadi kawan baik aku smp bile2.....yg dpn tu Pezal, yg tengah tu Shahril....n sorang lagi tu Fahmi....kire ni gambo last dah agaknye kat blok C ni...sbb thn dpn dah nak kene roboh....waaaaa...soo sad....byk kenangan kat blok C nih....




yang ni gambo aku ngan Manisah...Patut nyer ade sorang la...Aishah..tp die coti ari ni sbb esk nak pekse...
Diorang dueorang nih la member aku ke hulu ke hilir mase aku kat SUK dulu...
Cayank korang,,,, :)
Okeyh...yang ni plak gambo mase diorang datang serbu umah aku kat Temerloh...
time kaih yerk sbb sudi datang









Wednesday, September 15, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri.....

Alahai...Sebenarnye nak Update blog nih sejak raye pertama lagi...tp mcm2 la yg menbantutkan niat tu...Mase raye pertame ari tu...line celcom mmg cam siput...Lembab giler...nak tunggu bukaksatu page tu....blh mkn lemang dulu sebatang...hurm...so...dah ke hulu ke hilir tu...ari nih la baru dapat nak merepek kat sini nih...hehehehe....

ha...Meh nak cite...tahun ni first time ever aku beraye jauh dari Panching....Jauh dari mak ayah...hurm..mane lagi..beraye kat Pasir Puteh la...Umah Jire...mule2 tu aku tabahkan jugak ati....tp rupenye mmg tak leh...mlm raye tu...bile dgr je takbir raye yg first tu...aku dah jadi sayu dah..terus aku duk je lam bilik....mase ni blh tahan lagi....tp pagi raye tu..lps je cakap tepom ngan mak...pastu jire plak tanye soalan yang ntah ape2....terus berjurai jer air mate nih....waaaaaaaaaaaa...mmg tak leh tahan...baru la aku tahu,,,mcm mane perasaan org yg tak dapat balik berye ngan family...sedih wooooo.............hikhiikhik....

Kitorng balik Kelantan ari tu awal lagi...ari Selase dah bertolak balik,,,,nak elak jem la ingatnye....lagi pun sepanjang bulan pose ni tak de pun balik berbuke pose ngan family kat sane....Sepanjang perjalanan tu...aku ni sempat la jugak berposing sorang2 lam kete..hehhhehe..ape tak nyer...boring wei...duk sorang2 kat belakang,...jire drive smbil sembang ngan member die yg tuumpang kitang balik (Hencik CErah).....Sepanjang beraye kat Kelantan ni...bayak jugak la sempat berposing nyer...tp tak tahu la..kenape aku tgk gambo aku mcm comot jer.....tak suke...kowang tgk je la yerk...

hahaha...tgk la muke aku yg sememeh tu....



ni plak gambo reramai ngan family ajilan...ni pun tak cukup corum lagi ni...





ni OTW nak pg bedal lakse peneng ngan lakse lamak kat umah Cik Ani,,,,




sebenarnye banyak lagi gambo...tp aku nak masukkan plak gambo-gambo mase beraye kat kontan plak,,,tp gambo aku tak byk...sbb tak de org pun sudi ambik gambo aku...waaaaaa..kejam,,,,,,,:)




ni la bebudak sengal yg menggamatkan umah tok ngan tokki diorang setiap kali raye....



HAaaanai......nih la pengikut setia taiko2 kat atas tadi....si qaleef...

ni plak...gambo aku....dah raye ke-5 baru ade gambo...ish..ish..ish....:(
huhuhu...peyot dah nampak doh....dah masuk 4 bulan dah kan....

 aLA..ade byk lagi nak upload nih..tp ajilan dah ajak kaur nih...nati la kite update lagi ek.....hehehe..Celamat Hari Raye sume....Maaf Zahir Batin...p=kpd member2 yg aku tak sempat datang umah tu...maaf la yerk....nati kalo semapat..kami pg la ye....tp kalau yg duk kat temerloh...meh la datang umah.....

Wednesday, September 1, 2010

Baju ngan Kueh Raye....HUrm....

Alhamdulillah....hari nih dah 22 Ramadhan...Sepanjang ramadhan nih byk sangat dugaan-dugaan yang datang...semoga Allah kuatkan kesabaranku untuk menempuhinye...Amin..


Bile dah dekat ngan raye nih rase takut plak dah...hehehe...maklumlah first time nak raye kat umah mertue...tak th rasenye cam ner nanti...harap-harap seme berjalan lancar..sebut pasal raye dah nak dekat nih...teringat plak ke baju raye aku...Adeh...ari tu pg tempah baju raye mase perut tgh slim lagik...skrg....haaaa.....cam ner nih...sempat ke nak cari baju baru....abih baju raye aku yg sangat cantek tu sape nak pakai.....??? Tp sebenarnye...dlm ati ni teringin sangat nak pakai jubah sempena hari baik n bulan baik niiii..hehehe...alal-ala cam ni la...

 

Wah-wah....glamer gitu...tp sempat ker nak mencari...hadoi....pening... ni blom bab kueh raye lagi....ujung minggu ari tu ade la jugak menolong kicik ngan angah kat dapur...dapat lah jugak 2 3 jenis kueh yg keluar dari oven tu...Hehehhe...antarenyer,,,, Biskut Mazola, samPerit bunga Cine (yg sgt sedaP) & Biskut Confleks angah (yg sedikit keras..heheheh) ......Tp...bile dah letak lam balang kueh raye tu..aku rs cam tak cukup jer...nak bawak balik kelantan lagi...bawak balik temerloh agi...lps rayer nanti mesti nak jemput staff seme datang umah..nak buat open house kat library lagi...mmg kene pg beli stok lagi nih....tp takut tak sedap  plak...aku nih bab pilih kueh raye mmg cerewet sket....nak yg sedap jew...hikhikhi...Ari tu ijah ade anto sample tart gulung die..mmg sedap...gebu jew..tp masalahnye....separuh dari yg die hanto tu pecah tengah jalan..maklumlah...die pos laju...so blh mknnyer separuh je la....abih...nnti kaloo aku oder 100 bijik...50 bijik jew yg blh mkn...hurmmm.....korang Sume dah cukup ke stock kueh rayer nih...??

Tuesday, August 10, 2010

1 Ramadhan

Assalamualaikum....

Alhamdulillah hari ni First day Pose n first time bersahur ngan Ajilan kul 5.00 pagi...biasenye dolu2 sembelom kawen kitorng sahur awal...Kul 12.00 tgh malam dah sahur...hahahaha...Yer la...maser tu kan tak duk serumah lagi... PAgi tadi Excited jugak...biarpun mate cam tak nak Celik jer...tp tetap rs nak bangun n nak kejutkan budak yg payah nak bangun tu...hehehehe....

Menu sahur kitorang simple jer...tp blh la....hehehehe..thanks to my encem hasben yg tak banyak songeh....huhuhuhu.. i love u  yam... Walaupun tgh pegnen ni....aku nak try jugak pose...Sebab dokter kate blh pose kalau tak memudaratkan diri...so aku rs InsyaAllah tak de masalah (Harap2 la). Melainkan kalau muntah...memang batal la posenyer...

Malam tadi mr. ajilan dah plan nak bukak pose ngan ape ari nih..huhuhu..jawabnye...petang kang kene pg menjajah pasar ramadhan la carik ayam percik....Tp pelik la kat Termerloh nih...malam td pg gak survey kat mane pasar ramadhan diorang...tp tak de plak nampak kanopi....mcm kat Kontan tu...Entah lah.. mungkin paso ramadhan die cam pasar mlm biase kot...MPT tak sediakan kanopi...ape da...tak havoc la...ni yg buat rs sedih n teringat nak balik kontan jer nih....:(

Tp kan..setakat hari nih..aku tak de plak rs nak makan ape2 sempene bukak pose nanti..pelik jugak...sebab biasenye dulu kalo pose..aku mesti dah plan nak makan ape untuk bukak pose...mane pg nafsu makan aku??? hurm...tak pe la...mungkin ade rahmatnye...Allah kan blh uji hambaNya dengan bermacam2 care...

LAgi satu...sempene bulan Ramadhan nih...aku mintak sangat2...kalo blh jgn la ade yang naikkan temperature aku...nak sangat jauh dari marah2 org mase bln pose nih....bile dah jadi ketua nih..kadang2 ade jer yg buat hal...tp sabar jer la hati....Ok la...dah panjang lebar pun menulis..nak sambung wat keje plak....hehehe...pose pose jugak..blog blog jugak...tp keje tetap kene beres....dok gitu?? 

Salam....












Sunday, August 1, 2010

~Dia dah mai dah~

Hurm....seperti yang disebut2..kalalu pregnen mesti akam mabuk...ingatkan aku tak la kene teruk...sebab dah nak masuk 3 bln... tup2... start ari Sabtu ari tu..dah start muntah teruk....mcm nak terkeluar habis  isi perut nih...sakit pun ade jugak....tp yg peliknye...die datang rs mual ngan pening nih sebelah petang....

Petang semlm....tgh cakap tepom....die datang lagi sekali....habis beterabur atas lantai.....tak sempat nak pg toilet....hurm...lembik rase...nasik baik la en. aziran ade....die la yg tlg cucikan sume....time kasih yam...


Ari nih dah masuk opis..kalo ikutkan hati nak jer coti ari ni....tapi apekan daye....fail dan kerje mcm melambai2 je suh aku datang opis....hmmm....tanggungjawab...minggu nig ade program ngan SMK Abu Bakar....that y kene masuk opis jugak...nak buat persiapan untuk program tu...


To my baby....jgn nakal2 tau....duk diam2...mama nak wat keje....to ajilan....semoge selamat sampai ke KL...nanti balik cepat tau.....:) mish u....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...